Jak i czym zastąpić jajko? Zamienniki jajka

Co, jeśli dzieci na śniadanie marzą o naleśnikach albo chcemy upiec szybko ciasto przed niespodziewaną wizytą gości, a my nie mamy jajek? Czy musimy szybko biec do sklepu a możę, by je jakoś zastąpić ? 
Mam dla was dobra wiadomość, tak jajko jest do zastąpienia !

Autor: BezPomysłu

19 kwietnia, 2020

Nie ma tego jednego idealnego zamiennika, który jest w stanie, zastąpić jajko w każdej potrawie. Musimy zastanowić się, jaką role w naszym przepisie ma odegrać jajko. Jajko może nadać puszystości wypiekom, łączyć składniki suche, wzmacniać walory smaku, albo nadać wilgotność.

Awokado

Należy użyć dojrzałego awokado, z niego łatwo możemy zrobić mus, niedojrzałe będzie gorzkie. Dojrzałe awokado nadaje ciastu delikatności, kremowej konsystencji  lub ciekawego posmaku.

Dynia

Wpływa na  strukturę masy, nadając wilgotność. Gdy mus jest za bardzo wodnisty, należy dodać trochę mąki. Najlepszą odmianą dyni do zastąpienia jajka będzie Hokkaido o gęstym miąższu.

Mus jabłkowy

Nadaje masie gęstości i słodyczy oraz scala wypiek podczas pieczenia. Mus powinien być gładki, bez kawałków owoców, dokładnie przetarty.

Siemię lniane i nasiona chia

Doskonale zastąpią jajka bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz duże ilości błonnika. Nasiona wymieszane z wodą połączą składniki.

Banan

Najlepiej użyć dojrzałego banana, jego skórka ma wtedy już brązowe plamki. Wypiek może mieć delikatnie bananowy smak, co może być zaletą np. w cieście czekoladowym. Banan sprawdzi się w potrawach mącznych, galaretach i kremach.

Tofu

Dzięki tofu możemy otrzymać prawdziwą jajecznicę bez jajek, aby otrzymać żółty kolor prawdziwej jajecznicy, możemy dodać szczyptę kurkumy. Doskonale sprawdzi się też jako zastępnik jajek na twardo (np. w sałatkach).

Masło orzechowe

Należy użyć gładkiego masła, a nie tego z kawałkami orzechów. Potrawa może mieć słonawy smak i kolor masła.  Sprawdzi się w potrawach mącznych i kremach.

Co zamiast jajka do naleśników?

Pewnego dnia, gdy tylko otworzyłam oczy, a może nawet nie do końca je otworzyłam, usłyszałam głośny krzyk,

– „Mamo chcemy naleśniki na śniadanie”.

Myślę nic trudnego, mówię okej czemu nie, będą naleśniki, tylko mama wypije kawę.
Też tak macie, że bez kawy nie możecie wstać?
Gdy kawa mi się skończyła, a dzieci niecierpliwie przebierały nogami w oczekiwaniu na pyszne śniadanie, zorientowałam się, że jajek nie ma.
Co robić ? Powiedzieć, że nie będzie obiecanych naleśników czy iść do sklepu.
Postanowiłam zapytać się kochanego internetu czym zastąpić jajko w naleśnikach ? I znalazłam zamiennik, który miałam w domu, były to banany, a o to przepis na moje naleśniki z bananami zamiast jajka 😉

Tak wyglądają moje naleśniki z bananem zamiast jajka

Gotowe naleśniki posmarowałam serkiem mascarpone, masłem orzechowym, dodałam pokrojonego banana, a po złożeniu na wierzchu ułożyłam lekko rozmrożone maliny. Naleśniki podczas smażenia lekko się rwały, co nie stanowiło wielkiego problemu, problemem natomiast dla jednego z dzieciaczków był posmak banana, jednakże polecam!

Miłego dnia

Wasza M.

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 2 Ocena: 5]
Więcej przepisów z kategorii: Porady kulinarne

Najnowsze przepisy:

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *