Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasa i ziemniakami jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest to danie, dzięki któremu możemy bez problemu wyczyścić lodówkę z resztek. Zapiekanka będzie dobrze smakowała z dodatkiem papryki, kukurydzy czy pieczarek.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z kiełbasą

– 1 kg surowych ziemniaków,

– 500 g kiełbasy,

– 2 cebule,

– 2 duże jajka,

– 200 g żółtego sera,

– 4 łyżki oleju,

– 120 ml śmietanki 30%,

– 1 łyżeczka pikantnej papryki,

– 1 łyżeczka słodkiej papryki,

– 1 łyżeczka pieprzu,

– 2 łyżeczki soli,

– 1 łyżeczka bazylii,

1 łyżeczka czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą

  1. Obieramy ziemniaki, kroimy w talarki, solimy wodę jedną łyżeczką soli i gotujemy około 7 minut. Plasterki ziemniaków powinny być na wpół ugotowane. Z ziemniaków wylewamy wodę i zostawiamy do przestudzenia.
    surowe ziemniaki
  2. Kroimy cebulkę w piórka a kiełbasę na cienkie paski. Najpierw na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulkę, około 10 minut, aż się zeszkli. Cebulkę zdejmujemy z patelni i na tej samej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbaskę, aż się zarumieni około 15 minut.
    smażona cebula
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałymi 2 łyżkami oleju i układamy podgotowane ziemniaki.
    ugotowane ziemniaki
  4. Na ziemniaki kładziemy 100 gram startego żółtego sera, kiełbasę i cebulę, oraz na koniec pozostałe 100 gram startego sera.
    przygotowanie zapiekanki z kiełbasą
  5. Do miski wlewamy śmietankę 30%, wbijamy 2 jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko energicznie mieszamy trzepaczka i wylewamy równomiernie na zapiekankę.
    sos do zapiekanki
  6. Gotową do pieczenia zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
    upieczona zapiekanka
  7. Całość możemy podawać z odrobina zieleniny np. rukolą, idealnie również będą pasowały pomidorki koktajlowe.
    zapiekanka z kiełbasą

Życzę smacznego,
Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

25 kwietnia, 2021

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *