Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.
Biszkopt z 3 jaj idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 16 cm. Mój biszkopt urozmaiciłam o cukier z wanilią i kolorową posypkę, ale jeżeli pominiecie te składniki, otrzymacie perfekcyjny zwykły biszkopt. Z ciasta otrzymałam 4 blaty, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do przełożenia 3 kremami.
Torty jakie wykonałam z wykorzystaniem biszkoptu z podanego przepisu :
Składniki potrzebne do wykonania biszkoptu
- 3 jajka klasy L,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki tortowej typ 450,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 5 g cukru z prawdziwą wanilią,
- opcjonalnie: 15 g kolorowej posypki.
Przybory potrzebna do wykonania biszkoptu
- Mikser,
- Tortownica o średnicy 16 cm,
- Papier do pieczenia
- Piekarnik rozgrzany dp 175 stopni
- Patyczek do sprawdzenia czy biszkopt jest gotowy
Wykonanie biszkoptu krok po kroku
- Biszkopt nadaje się idealnie do tortownicy o wymiarach 16 cm,
- Przygotowujemy wszystkie składniki,
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni,
- Oddzielamy białka od jajek, ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową,
- Do białek dodalejmy sól,
- Białka z solą ubijamy, aż otrzymamy sztywną pianę,
- Kolejno wsypujemy po łyżce cukier (opcjonalnie z cukrem z wanilią) i ubijamy,
- Do ubitych białek z cukrem dodajemy pojedynczo żółtko i miksujemy na najmniejszych obrotach, do połączenia żółtek z białkiem,
- Następnie przesiewamy mąkę porcjami i mieszamy ręcznie trzepaczką, powolnymi delikatnymi ruchami w jednym kierunku (z ostatnią porcją przesianej mąki opcjonalnie dodajemy kolorowej posypki)
- Gotową masę przekładamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
- Pieczemy około 35 – 40 minut, po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie trzymamy kolejne 5 minut.
- Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat z niewielkiej wysokości oraz przykrywamy ściereczką do czasu wstydzenia,
- Gdy biszkopt dobrze wystygnie, możemy go pokroić, robiąc go w tortownicy o wymiarach 16 cm, uzyskałam 4 blaty biszkoptu.
Życzę smacznego,
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
18 grudnia, 2024
Sprawdź więcej przepisów:
Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak
Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?
Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.
Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom.
Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.
Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.
Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?
Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja
Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?
Najnowsze przepisy:
Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku
Zanurz się w świat luksusu dzięki dubajskiej czekoladzie z pistacjami! To niezwykłe połączenie chrupiącego ciasta kataifi, aksamitnej czekolady i kremowej pasty pistacjowej zachwyca smakiem i estetyką. Odkryj, jak przygotować ten ekskluzywny deser w swoim domu – to prostsze, niż myślisz!
Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.
Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.
Nareszcie znalazłam przepis na biszkopt, który ani trochę mi nie opadł:) Będę z niego często korzystać! Dzięki:*
Super przepis! Też jestem zadowolona❤️ pięknie wyrósł i super smakuje! Pozdrawiam 🙂
dlaczego rzucamy?
pozdrawiam właśnie się piecze!