Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis

Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.
Biszkopt z 3 jaj idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 16 cm. Mój biszkopt urozmaiciłam o cukier z wanilią i kolorową posypkę, ale jeżeli pominiecie te składniki, otrzymacie perfekcyjny zwykły biszkopt. Z ciasta otrzymałam 4 blaty, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do przełożenia 3 kremami.
Torty jakie wykonałam z wykorzystaniem biszkoptu z podanego przepisu :
Składniki potrzebne do wykonania biszkoptu
- 3 jajka klasy L,
- 100 g cukru,
- 80 g mąki tortowej typ 450,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 5 g cukru z prawdziwą wanilią,
- opcjonalnie: 15 g kolorowej posypki.
Przybory potrzebna do wykonania biszkoptu
- Mikser,
- Tortownica o średnicy 16 cm,
- Papier do pieczenia
- Piekarnik rozgrzany dp 175 stopni
- Patyczek do sprawdzenia czy biszkopt jest gotowy
Wykonanie biszkoptu krok po kroku
- Biszkopt nadaje się idealnie do tortownicy o wymiarach 16 cm,
- Przygotowujemy wszystkie składniki,
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni,
- Oddzielamy białka od jajek, ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową,
- Do białek dodalejmy sól,
- Białka z solą ubijamy, aż otrzymamy sztywną pianę,
- Kolejno wsypujemy po łyżce cukier (opcjonalnie z cukrem z wanilią) i ubijamy,
- Do ubitych białek z cukrem dodajemy pojedynczo żółtko i miksujemy na najmniejszych obrotach, do połączenia żółtek z białkiem,
- Następnie przesiewamy mąkę porcjami i mieszamy ręcznie trzepaczką, powolnymi delikatnymi ruchami w jednym kierunku (z ostatnią porcją przesianej mąki opcjonalnie dodajemy kolorowej posypki)
- Gotową masę przekładamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
- Pieczemy około 35 – 40 minut, po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie trzymamy kolejne 5 minut.
- Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat z niewielkiej wysokości oraz przykrywamy ściereczką do czasu wstydzenia,
- Gdy biszkopt dobrze wystygnie, możemy go pokroić, robiąc go w tortownicy o wymiarach 16 cm, uzyskałam 4 blaty biszkoptu.
Życzę smacznego,
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
18 grudnia, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?

Sałatka szopska – jak zrobić letnią bułgarską sałatkę? Przepis
W jakich sytuacjach sprawdzi się Bułgarska Sałatka Szopska? Jaki ser i składniki wybrać do sałatki szopskiej? Jak ją wykonać krok po kroku.

Makaron z kurkami i kurczakiem: sos śmietanowy, przepis krok po kroku
Makaron z kurkami jest świetnym i prostym daniem. Nie wymaga dużo czasu, a smakuje po prostu obłędnie. Przepis krok po kroku >>
Najnowsze przepisy:
Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Przygotowane są w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii. Idealne na rodzinny obiad czy jako przekąska na imprezę.
Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak