Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis

Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.

Biszkopt z 3 jaj idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 16 cm. Mój biszkopt urozmaiciłam o cukier z wanilią i kolorową posypkę, ale jeżeli pominiecie te składniki, otrzymacie perfekcyjny zwykły biszkopt. Z ciasta otrzymałam 4 blaty, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do przełożenia 3 kremami.

Torty jakie wykonałam z wykorzystaniem biszkoptu z podanego przepisu :

tort z ozdobą z izomaltu tort beczka z whisky

Składniki potrzebne do wykonania biszkoptu

  1. 3 jajka klasy L,
  2. 100 g cukru,
  3. 80 g mąki tortowej typ 450,
  4. 30 g mąki ziemniaczanej,
  5. szczypta soli,
  6. opcjonalnie: 5 g cukru z prawdziwą wanilią,
  7. opcjonalnie: 15 g kolorowej posypki.

Przybory potrzebna do wykonania biszkoptu

  1. Mikser,
  2. Tortownica o średnicy 16 cm,
  3. Papier do pieczenia
  4. Piekarnik rozgrzany dp 175 stopni
  5. Patyczek do sprawdzenia czy biszkopt jest gotowy

Wykonanie biszkoptu krok po kroku

  1. Biszkopt nadaje się idealnie do tortownicy o wymiarach 16 cm,
  2. Przygotowujemy wszystkie składniki, 
    składniki na biszkopt
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni,
  4. Oddzielamy białka od jajek, ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową,
  5. Do białek dodalejmy sól,
    białka z solą
  6. Białka z solą ubijamy, aż otrzymamy sztywną pianę,
    białka z solą ubijane
  7. Kolejno wsypujemy po łyżce cukier (opcjonalnie z cukrem z wanilią) i ubijamy,
    ubite białka
  8. Do ubitych białek z cukrem dodajemy pojedynczo żółtko i miksujemy na najmniejszych obrotach, do połączenia żółtek z białkiem,
    ubite białko z żółtkiem
  9. Następnie przesiewamy mąkę porcjami i mieszamy ręcznie trzepaczką, powolnymi delikatnymi ruchami w jednym kierunku (z ostatnią porcją przesianej mąki opcjonalnie dodajemy kolorowej posypki)
    białka i żółtka z mąkąbiszkopt z kolorową posypką
  10. Gotową masę przekładamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
    biszkopt gotowy do pieczenia
  11. Pieczemy około 35 – 40 minut, po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie trzymamy kolejne 5 minut.
  12. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat z niewielkiej wysokości oraz przykrywamy ściereczką do czasu wstydzenia,
    gotowy biszkopt
  13. Gdy biszkopt dobrze wystygnie, możemy go pokroić, robiąc go w tortownicy o wymiarach 16 cm, uzyskałam 4 blaty biszkoptu.
    biszkopt przekrojony na 4Życzę smacznego,
    Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 5 Ocena: 4.4]

Autor: BezPomysłu

18 grudnia, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

1 komentarz

  1. Delektujemy

    Nareszcie znalazłam przepis na biszkopt, który ani trochę mi nie opadł:) Będę z niego często korzystać! Dzięki:*

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *