Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny

Domowe placki pszenne nie dość, że są szybkie w przygotowaniu, to w dodatku są dużo lepsze niż ze sklepu. Dzisiaj pokaże Ci jak prosto i szybko może zrobić tortille w domu.

Domowa tortilla, z czym podać ? – czyli pomysły jak niewielką rzecz, wykorzystać na wiele sposobów

 

Wrapy – sposób na wspólne gotowanie z całą rodziną

Ponieważ ciasto jest proste w wykonaniu, z powodzeniem w przygotowania mogą pomóc nam dzieci. Do gotowych tortilli przygotowuje dużą tackę przeróżnych składników. Samodzielnie przyżądzamy nuggetsy, dzięki temu dzieciaki mogą samodzielnie wybrać swoje ulubione produkty i przygotować właśnego autorstwa wrapy, co sprawia, że z chęcią i apetytem zjadają cały obiad.

składniki do tortilli

tortilla ze składnikami

zwinięta domowa tortilla

Przekąska do past lub sosów

Idealnie sprawdzą się do pas czy sosów. Wystarczy urwać kawałek tortilli i maczać w ulubionej paście.

Jako pieczywo – czyli kiedy w domu nie ma chleba

Tortille są proste i szybkie w przygotowaniu, kiedy nie mamy pieczywa, wystarczy szybko przygotować placki, położyć na nich to, co zjedliśmy na kanapce i gotowe.

Tortille jako nachosy dla gości

Tortille możemy także podać jako przystawka dla gości. Wystarczy posmarować gotowe placki oliwą z przyprawami, pokroić na trójkąty i upiec w piekarniku.

Kiedy w domu mamy tylko mąkę i wodę

Tortille są pyszne same w sobie, dlatego możemy jeść je także samodzielnie jeszcze ciepłe bez żadnych dodatków.

Składniki potrzebne do wykonania tortilli pszennej

Przepis wystarcza na wykonanie około 5 placków:

  1. 200 g mąki pszenne,
  2. płaska łyżeczka soli,
  3. 30 g miękkiego masła,
  4. 100 ml wrzątku

Jak zrobić placki tortilli? Sposób wykonania domowych tortilli

  1. W misce umieszczamy odpowiednią ilość mąki
    mąka

 

  1. Do mąki dodajemy łyżeczkę soli
    mąka i sól

 

  1. Kolejno dodajemy 2 łyżeczki masła
    mąka, sól i masło

 

  1. Na koniec wlewamy wrzątek i mieszamy składniki łyżką
    mąka, sól, masło i ciepła wodamieszanie ciasta na tortille

 

  1. Wyrabiamy ciasto rękami, aż uzyskamy jednolitą konsystencję a ciasto będzie elastyczne
    gotowe ciasto na tortille

 

  1. Odpowiednio wyrobione ciasto pozostawimy w misce przykryte ściereczka na około 20 minut
    tortilla ciasto pod ścierką

 

  1. Ciasto dzielimy na równe części
    ugniecione ciasto na tortilleciasto na tortille

 

  1. Patelnie rozgrzewamy, a ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek
    rozwałkowane ciasto na tortilli

 

  1. Kładziemy na nagrzaną patelnie, na placku powinny pojawiać się pęcherzyki
    usmażona tortilla pszenna

 

  1. Przekręcamy placki i upieczone kładziemy na jeden na drugim i studzimy przykryte ściereczką
    gotowa tortilla

Życzę smacznego,
Wasza M.

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 4 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

17 listopada, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Najnowsze przepisy:

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *