Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!

Dzisiaj mam coś dla miłośników pizzy. Uwielbiam domową pizzę, mogę dodać do niej, co tylko mi się zamarzy i skutecznie posprzątać w lodówce. Pizza u nas w domu jest specjalnością mojego męża i to on na niej zna się najlepiej, więc dzięki niemu mamy ten przepis.

Mąka do pizzy – jaka najlepsza?

Bardzo ważny jest wybór odpowiedniej maki do naszego ciasta, ponieważ ona w dużym stopniu decyduje o jego jakości.

Mąka typu 00 do tradycyjnej włoskiej pizzy

Tradycyjnym rodzajem mąki używanej do wypieku oryginalnej włoskiej pizzy jest typ 00. Mąka typu 00 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, co powoduje, że jest niesamowicie lekka. Zawiera dużą ilość glutenu, dzięki czemu ciasto się sprężyste i ma znakomitą konsystencję. Pizza przygotowana na takiej mące najbardziej przypomina pizzę włoską.

Mąka typu 450 lub typu 550

Jeżeli nie mamy mąki typu 00, a chcemy przygotować domową pizzę, możemy zastąpić ją mąką typu 450 lub typu 550. Z mąki typu 450 uzyskamy pizze o miękkim spodzie, natomiast z mąki typu 550 o spodzie kruchym.

Mąka bezglutenowa, dla tych którzy chcą jeść pizze, a nie mogą spożywać glutenu

Chociaż mąka zawierająca gluten będzie najlepsza do przygotowania pizzy, możemy także znaleźć alternatywę dla osób cierpiących na celiakię oraz alergię na gluten i użyć mąkę bezglutenową. Do przygotowania pizzy bezglutenowej będziemy potrzebowali różnych rodzajów mąk, aby otrzymać taką, dzięki której otrzymamy dobrej jakości pizze. Najlepiej zmieszać ze sobą mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową, aby uzyskać chrupkie ciasto z zewnątrz a miękkie w środku warto połączyć razem mąkę z tapioki, ryżową, sorgo oraz z ciecierzycy.

 

Składniki na najlepsze ciasto na pizzę

– 280 g mąki do pizzy – o najlepszej mące przeczytacie dalej na moim blogu.

– 160 ml ciepłej wody

– 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– szczypta soli
 

Jak zrobić ciasto na pizzę ?

  1. Przygotowujemy miskę i przesiewamy do niej mąkę, aby ciasto dobrze urosło.
  2.  

  3. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy i zostawiamy drożdże, aby dobrze się rozpuściły.
    przygotowanie drożdży na pizzę
  4.  

  5. Do mąki dodajemy sól oraz oliwę z oliwek dobrej jakości.
  6.  

  7. Drożdże wlewamy mąki i łyżką łączymy mąkę, po połączeniu składników zaczynamy ciasto wyrabiać rękami.
    przygotowanie ciasta
  8.  

  9. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina. Przekładamy ciasto na stolnice i długo ugniatamy, najlepiej około 10 minut.

    wyrabianie ciasta
  10.  

  11. Stolnice podsypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i przykrywamy je miską. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
    wyrastanie ciasta na pizzę pod przykryciem
  12.  

  13. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką i formujemy dowolny kształt. Pizza może być dowolna, mieć kształtu koła, kwadratu czy serca, które sprawdzi się idealnie na walentynkową kolację.
    rozwałkowane ciasto
  14.  

  15. Ciasto kładę na papier do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, możemy przygotować go z koncentratu z oliwą z oliwek i dodatkiem ulubionych ziół. Następnie na ciasto kładziemy ser mozzarella i ulubione dodatki.
    kwadratowa pizza dla dzieci dorosłych
    pizze z dodatkami przed pieczeniem
  16.  

  17. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut.

    pizza z kurczakiem i kukurydzą
    pizza z salami i oliwkami

Życzę smacznego,

wasza M.

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

1 listopada, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC

Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC

Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce, przygotowane w piekarniku, dzięki czemu są mniej kaloryczne, a na prawdę w niczym nie gorsze niż te podawane w KFC. Kurczak wcześniej marynowany jest w jogurcie greckim i mleku, dzięki czemu jest...

Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Chciałabym zaprezentować wam mój  przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...

Najnowsze przepisy:

Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?

Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?

Zapraszam po prosty przepis na domowe pesto z bazyli. Sos jest aromatyczny i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie. Zielone pesto jest idealnym pomysłem na pyszny obiad.Składniki potrzebne do przygotowania...

Szybkie i proste nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzanych

Szybkie i proste nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzanych

Idealny przepis na proste nuggetsy z piersi kurczaka, które każdy z nas może przygotować w zaledwie 30 minut. Dzięki temu, że pieczone są w piekarniku, zawierają mniej kalorii i pokochają je zarówno dzieci jaki dorośli.Składniki potrzebne do...

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *