Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!

Dzisiaj mam coś dla miłośników pizzy. Uwielbiam domową pizzę, mogę dodać do niej, co tylko mi się zamarzy i skutecznie posprzątać w lodówce. Pizza u nas w domu jest specjalnością mojego męża i to on na niej zna się najlepiej, więc dzięki niemu mamy ten przepis.
Mąka do pizzy – jaka najlepsza?
Bardzo ważny jest wybór odpowiedniej maki do naszego ciasta, ponieważ ona w dużym stopniu decyduje o jego jakości.
Mąka typu 00 do tradycyjnej włoskiej pizzy
Tradycyjnym rodzajem mąki używanej do wypieku oryginalnej włoskiej pizzy jest typ 00. Mąka typu 00 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, co powoduje, że jest niesamowicie lekka. Zawiera dużą ilość glutenu, dzięki czemu ciasto się sprężyste i ma znakomitą konsystencję. Pizza przygotowana na takiej mące najbardziej przypomina pizzę włoską.
Mąka typu 450 lub typu 550
Jeżeli nie mamy mąki typu 00, a chcemy przygotować domową pizzę, możemy zastąpić ją mąką typu 450 lub typu 550. Z mąki typu 450 uzyskamy pizze o miękkim spodzie, natomiast z mąki typu 550 o spodzie kruchym.
Mąka bezglutenowa, dla tych którzy chcą jeść pizze, a nie mogą spożywać glutenu
Chociaż mąka zawierająca gluten będzie najlepsza do przygotowania pizzy, możemy także znaleźć alternatywę dla osób cierpiących na celiakię oraz alergię na gluten i użyć mąkę bezglutenową. Do przygotowania pizzy bezglutenowej będziemy potrzebowali różnych rodzajów mąk, aby otrzymać taką, dzięki której otrzymamy dobrej jakości pizze. Najlepiej zmieszać ze sobą mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową, aby uzyskać chrupkie ciasto z zewnątrz a miękkie w środku warto połączyć razem mąkę z tapioki, ryżową, sorgo oraz z ciecierzycy.
Składniki na najlepsze ciasto na pizzę
– 280 g mąki do pizzy – o najlepszej mące przeczytacie dalej na moim blogu.
– 160 ml ciepłej wody
– 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli
Jak zrobić ciasto na pizzę ?
- Przygotowujemy miskę i przesiewamy do niej mąkę, aby ciasto dobrze urosło.
- Drożdże zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy i zostawiamy drożdże, aby dobrze się rozpuściły.
- Do mąki dodajemy sól oraz oliwę z oliwek dobrej jakości.
- Drożdże wlewamy mąki i łyżką łączymy mąkę, po połączeniu składników zaczynamy ciasto wyrabiać rękami.
- Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina. Przekładamy ciasto na stolnice i długo ugniatamy, najlepiej około 10 minut.
- Stolnice podsypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i przykrywamy je miską. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
- Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką i formujemy dowolny kształt. Pizza może być dowolna, mieć kształtu koła, kwadratu czy serca, które sprawdzi się idealnie na walentynkową kolację.
- Ciasto kładę na papier do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, możemy przygotować go z koncentratu z oliwą z oliwek i dodatkiem ulubionych ziół. Następnie na ciasto kładziemy ser mozzarella i ulubione dodatki.
- Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut.
Życzę smacznego,
wasza M.

Autor: BezPomysłu
1 listopada, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom. Ciasta na babeczki nie trzeba miksować, składniki na babeczki wystarczy połączyć za pomocą łyżki....

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym
Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Leśny mech z mascarpone – przepis na zielone ciasto ze szpinakiem
Ciasto zielony mech czy inaczej zwane też runem leśnym na pewno swoim wyglądem zaskoczy gości i rodzinę. Każdy przyzna, że jest nietypowym ciastem, wyróżniającym się zielona barwą. Dodatkowo jest proste w przygotowaniu, przyjemne w smaku,...

Parówki w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym
Parówki w cieście francuski są bardzo prostym i szybkim daniem do przygotowania. Ciepłe idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolacje, a zimne z powodzeniem można spakować w pojemnik i zabrać w podróż lub na piknik. Parówki możemy...

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami
Zapiekanka z kiełbasa i ziemniakami jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest to danie, dzięki któremu możemy bez problemu wyczyścić lodówkę z resztek. Zapiekanka będzie dobrze...

Kotlety ziemniaczane – co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?
Chciałabym pokazać wam dzisiaj co, można zrobić z wczorajszych ziemniaków. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia i oszczędzimy. Wykorzystałam ziemniaczane purre, którego przepis możecie naleźć na moim blogu. Zdecydowaniem jestem za tym, aby...

Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?
Zapraszam po prosty przepis na domowe pesto z bazyli. Sos jest aromatyczny i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie. Zielone pesto jest idealnym pomysłem na pyszny obiad.Składniki potrzebne do przygotowania...

Szybkie i proste nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzanych
Idealny przepis na proste nuggetsy z piersi kurczaka, które każdy z nas może przygotować w zaledwie 30 minut. Dzięki temu, że pieczone są w piekarniku, zawierają mniej kalorii i pokochają je zarówno dzieci jaki dorośli.Składniki potrzebne do...

Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce, przygotowane w piekarniku, dzięki czemu są mniej kaloryczne, a na prawdę w niczym nie gorsze niż te podawane w KFC. Kurczak wcześniej marynowany jest w jogurcie greckim i mleku, dzięki czemu jest...

Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Najnowsze przepisy:
Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu. Wtedy wiemy co jemy, na pewno jest to dużo zdrowsze rozwiązanie, a w...
Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Zapiekanka z kapustą, mięsem mielonym i pieczarkami to świetna alternatywa dla szybkich gołąbków bez zawijania. Przedstawiam wam przepis na keto zapiekankę, czyli zapiekankę niskoweglowodanową, jest przepyszna i z pewnością każdy przygotuje...
Pizzerinki z ciasta francuskiego – prosty i szybki przepis
Ciasto francuskie, z którego pochodzą pizzerinki, jest tradycyjnie używane w kuchni francuskiej. Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na przekąskę lub danie na przyjęcie, ponieważ są szybkie i łatwe do przygotowania oraz można je...
Własnoręczne ozdoby na halloween z papierowych torebek
Dzisiaj mam dla was super propozycje tanich ozdób na halloween. W dobie kryzysu każda oszczędności się przyda, a tutaj nie dość, że jest to ciekawy pomysł na ozdobę halloweenową, to jeszcze możemy wykonać taką dekorację szybko, tanio i...