Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Pierniczki idealne na święta. Z łatwością przygotujemy je razem z dziećmi, a dekoracja na pewno sprawi im wiele radości. Świetnie sprawdzą się jako prezent na święta, czy przekąska dla Mikołaja, lub całej rodziny. Pierniczki są puszyste i mięciutkie, zawsze znikają u mnie jeszcze przed świętami i przygotowujemy je jeszcze raz.
Składniki potrzebne do wykonania pierniczków
- 200g masła
- 30 g przypraw do piernika
- łyżeczka kakao
- 200 g płynnego miodu
- 150 g kwaśniej śmietany 18%
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500g szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka jajek
- 150 g drobnego cukru
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków
- W garnuszku umieszczamy 200 g masła, 30 g przypraw do piernika, kopiastą łyżeczkę kakao i 200 g miodu.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu, powoli mieszając aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników.
- Następnie, kiedy wszystkie składniki się połączą, a masło całkowicie rozpuści, garnek odstawiamy na bok do przestudzenia.
- Do dużej miski dodajemy 150g śmietany.
- Do śmietany dodajemy 2 łyżeczki sody i ze sobą mieszamy.
- Kolejno do miski dodajemy 500 g mąki.
- Do mąki dodajemy 4 żółtka jajek.
- Następnie wsypujemy 150 g cukru.
- Na koniec do miski z mąką, cukrem, jajkami i śmietana z sodą, wlewamy wcześniej przygotowany przestudzony płyn korzenny. Płyn może być ciepły, ale nie gorący.
- Całości dokładnie mieszamy łyżką, aż połączymy dokładnie wszystkie składniki i otrzymamy jednolitą masę.
- Gotową masę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej chłodzić przynajmniej około 10 – 11 godzin. Dobrze schłodzone ciasto nie będzie plastyczne i z łatwością je rozwałkujemy i wytniemy foremkami nasze pierniczki.
- Stolnice podsypujemy mąką i formujemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 – 10 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty.
- Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować między pierniczkami odpowiednią odległość, aby uniknąć sklejenia.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
- Upieczone pierniczki możemy udekorować lukrem lub pozostawić bez żadnych ozdób.
Domowe pierniczki – jak przechowywać ?
Szczelnie zamknięty pojemnik
Pierniczki możemy przechowywać po prostu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealnie sprawdzi się tutaj szklany słoik lub metalowa puszka. Możemy użyć także plastikowego pojemnika na żywność, który posiada uszczelkę.
Z kawałkiem jabłka
Pierniczki, aby były miękkie. Możemy szczelnie zamknąć je z kawałkiem jabłka. Ważne jest, aby jabłko nie dotykało lukru. Samo jabłko należy wymieniać co kilka dni.
Przykrywanie ściereczką
Pierniczki przechowujemy w pojemniku przykrytym ściereczka, w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności.
Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków?
Cukier puder i sok z cytryny
Bardzo łatwy i szybki lukier, idealnie sprawdzi się, jeżeli lubimy lekko kwaskowaty smak z pierniczkami.
Lukier królweski
Przygotowujemy go z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli boimy się, salmonelli możemy użyć albuminy, osobiście odpowiednio wyparzam jajko we wrzątku.
Życzę smacznego,
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
29 listopada, 2024
Sprawdź więcej przepisów:
Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.
Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak
Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.
Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom.
Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.
Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.
Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?
Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja
Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?
Najnowsze przepisy:
Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku
Zanurz się w świat luksusu dzięki dubajskiej czekoladzie z pistacjami! To niezwykłe połączenie chrupiącego ciasta kataifi, aksamitnej czekolady i kremowej pasty pistacjowej zachwyca smakiem i estetyką. Odkryj, jak przygotować ten ekskluzywny deser w swoim domu – to prostsze, niż myślisz!
Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.
Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.