Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta

Pierniczki idealne na święta. Z łatwością przygotujemy je razem z dziećmi, a dekoracja na pewno sprawi im wiele radości. Świetnie sprawdzą się jako prezent na święta, czy przekąska dla Mikołaja, lub całej rodziny. Pierniczki są puszyste i mięciutkie, zawsze znikają u mnie jeszcze przed świętami i przygotowujemy je jeszcze raz.
Składniki potrzebne do wykonania pierniczków
- 200g masła
- 30 g przypraw do piernika
- łyżeczka kakao
- 200 g płynnego miodu
- 150 g kwaśniej śmietany 18%
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500g szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka jajek
- 150 g drobnego cukru
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków
- W garnuszku umieszczamy 200 g masła, 30 g przypraw do piernika, kopiastą łyżeczkę kakao i 200 g miodu.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu, powoli mieszając aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników.
- Następnie, kiedy wszystkie składniki się połączą, a masło całkowicie rozpuści, garnek odstawiamy na bok do przestudzenia.
- Do dużej miski dodajemy 150g śmietany.
- Do śmietany dodajemy 2 łyżeczki sody i ze sobą mieszamy.
- Kolejno do miski dodajemy 500 g mąki.
- Do mąki dodajemy 4 żółtka jajek.
- Następnie wsypujemy 150 g cukru.
- Na koniec do miski z mąką, cukrem, jajkami i śmietana z sodą, wlewamy wcześniej przygotowany przestudzony płyn korzenny. Płyn może być ciepły, ale nie gorący.
- Całości dokładnie mieszamy łyżką, aż połączymy dokładnie wszystkie składniki i otrzymamy jednolitą masę.
- Gotową masę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej chłodzić przynajmniej około 10 – 11 godzin. Dobrze schłodzone ciasto nie będzie plastyczne i z łatwością je rozwałkujemy i wytniemy foremkami nasze pierniczki.
- Stolnice podsypujemy mąką i formujemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 – 10 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty.
- Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować między pierniczkami odpowiednią odległość, aby uniknąć sklejenia.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
- Upieczone pierniczki możemy udekorować lukrem lub pozostawić bez żadnych ozdób.
Domowe pierniczki – jak przechowywać ?
Szczelnie zamknięty pojemnik
Pierniczki możemy przechowywać po prostu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealnie sprawdzi się tutaj szklany słoik lub metalowa puszka. Możemy użyć także plastikowego pojemnika na żywność, który posiada uszczelkę.
Z kawałkiem jabłka
Pierniczki, aby były miękkie. Możemy szczelnie zamknąć je z kawałkiem jabłka. Ważne jest, aby jabłko nie dotykało lukru. Samo jabłko należy wymieniać co kilka dni.
Przykrywanie ściereczką
Pierniczki przechowujemy w pojemniku przykrytym ściereczka, w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności.
Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków?
Cukier puder i sok z cytryny
Bardzo łatwy i szybki lukier, idealnie sprawdzi się, jeżeli lubimy lekko kwaskowaty smak z pierniczkami.
Lukier królweski
Przygotowujemy go z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli boimy się, salmonelli możemy użyć albuminy, osobiście odpowiednio wyparzam jajko we wrzątku.
Życzę smacznego,
Wasza M.

Autor: BezPomysłu
29 listopada, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.

Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom.

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym
Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Leśny mech z mascarpone – przepis na zielone ciasto ze szpinakiem
Ciasto zielony mech na pewno swoim wyglądem zaskoczy gości i rodzinę. Każdy przyzna, że jest nietypowym ciastem, wyróżniającym się zielona barwą.

Parówki w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym
Parówki w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym to szybka i prosta przekąska. Idealnie smakuje podana zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Kotlety ziemniaczane – co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?
Łatwy i szybki przepis na kotleciki ziemniaczane. Idealnie sprawdzi się, jeżeli zastanawiacie się co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?

Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?
Prosty i szybki przepis na domowe pesto z bazylii. Sos jest aromatyczny i idealnie pasuje do makaronu lub pieczywa. Przygotuj zielone pesto >>

Szybkie i proste nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzanych
Idealny przepis na proste nuggetsy z piersi kurczaka, które można przygotować w zaledwie 30 minut. Dzięki pieczeniu zawierają mniej kalorii >>

Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Przygotowane są w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii. Idealne na rodzinny obiad czy jako przekąska na imprezę.
Najnowsze przepisy:
Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.
Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.
Szybki krem z pieczonych pomidorów i papryki
Odkryj kulinarne uniesienia z niebiańską zupą krem z pieczonych pomidorów i papryki! Smak, który zapada w pamięć, zaprasza na wyjątkową podróż po intensywnych aromatach. Gotowi na to smakowe odkrycie? Wskakujcie do kuchni, czas zasmakować prawdziwe kulinarne niebo!
Pizzerinki z ciasta francuskiego – prosty i szybki przepis
Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na przekąskę lub danie na przyjęcie, ponieważ są szybkie i łatwe do przygotowania oraz można je podawać zarówno na ciepło, jaki i na zimno.
Własnoręczne ozdoby na halloween z papierowych torebek
Dzisiaj mam dla was super propozycje tanich ozdób na halloween. Jest to ciekawy pomysł na ozdobę halloweenową, to jeszcze możemy wykonać taką dekorację szybko, tanio i własnoręcznie, a potrzebować będziemy do tego tylko 3 rzeczy!