Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta

Pierniczki idealne na święta. Z łatwością przygotujemy je razem z dziećmi, a dekoracja na pewno sprawi im wiele radości. Świetnie sprawdzą się jako prezent na święta, czy przekąska dla Mikołaja, lub całej rodziny. Pierniczki są puszyste i mięciutkie, zawsze znikają u mnie jeszcze przed świętami i przygotowujemy je jeszcze raz.

Składniki potrzebne do wykonania pierniczków

  1. 200g masła
  2. 30 g przypraw do piernika
  3. łyżeczka kakao
  4. 200 g płynnego miodu
  5. 150 g kwaśniej śmietany 18%
  6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  7. 500g szklanki mąki pszennej
  8. 4 żółtka jajek
  9. 150 g drobnego cukru

Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków

  1. W garnuszku umieszczamy 200 g masła, 30 g przypraw do piernika, kopiastą łyżeczkę kakao i 200 g miodu.
    masło, mieszanka przypraw do piernika, kakao, miód
  2. Całość podgrzewamy na małym ogniu, powoli mieszając aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników.
    podgrzewanie składników
  3. Następnie, kiedy wszystkie składniki się połączą, a masło całkowicie rozpuści, garnek odstawiamy na bok do przestudzenia.
    rozpuszczone składniki na pierniki
  4. Do dużej miski dodajemy 150g śmietany.
    śmietana 18%
  5. Do śmietany dodajemy 2 łyżeczki sody i ze sobą mieszamy.
    śmietana i soda oczyszczona
  6. Kolejno do miski dodajemy 500 g mąki.
    mąka
  7. Do mąki dodajemy 4 żółtka jajek.
    mąka i żółtka jaj
  8. Następnie wsypujemy 150 g cukru.
    mąka, żółtka i cukier
  9. Na koniec do miski z mąką, cukrem, jajkami i śmietana z sodą, wlewamy wcześniej przygotowany przestudzony płyn korzenny. Płyn może być ciepły, ale nie gorący.
    mąka, żółtka cukier i przyprawy do piernika
  10. Całości dokładnie mieszamy łyżką, aż połączymy dokładnie wszystkie składniki i otrzymamy jednolitą masę.
    wymieszane ciasto na pierniki
  11. Gotową masę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej chłodzić przynajmniej około 10 – 11 godzin. Dobrze schłodzone ciasto nie będzie plastyczne i z łatwością je rozwałkujemy i wytniemy foremkami nasze pierniczki.
    ciasto na pierniki pod przykryciemschłodzone ciasto na pierniki
  12. Stolnice podsypujemy mąką i formujemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 – 10 mm.
    kulka ciasta na pierniki
  13. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty.
    rozwałkowane ciasto na pierniki
  14. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować między pierniczkami odpowiednią odległość, aby uniknąć sklejenia.
    pierniczki gotowe do pieczenia
  15. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
    upieczone pierniczki
  16. Upieczone pierniczki możemy udekorować lukrem lub pozostawić bez żadnych ozdób.
    pierniczki z lukrem z soku z cytryny i cukru pudru

Domowe pierniczki – jak przechowywać ?

Szczelnie zamknięty pojemnik

Pierniczki możemy przechowywać po prostu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealnie sprawdzi się tutaj szklany słoik lub metalowa puszka. Możemy użyć także plastikowego pojemnika na żywność, który posiada uszczelkę.

Z kawałkiem jabłka

Pierniczki, aby były miękkie. Możemy szczelnie zamknąć je z kawałkiem jabłka. Ważne jest, aby jabłko nie dotykało lukru. Samo jabłko należy wymieniać co kilka dni.

Przykrywanie ściereczką

Pierniczki przechowujemy w pojemniku przykrytym ściereczka, w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności.

Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków?

Cukier puder i sok z cytryny

Bardzo łatwy i szybki lukier, idealnie sprawdzi się, jeżeli lubimy lekko kwaskowaty smak z pierniczkami.

pierniczki z lukrem z soku z cytryny i cukru pudru

Lukier królweski

Przygotowujemy go z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Jeżeli boimy się, salmonelli możemy użyć albuminy, osobiście odpowiednio wyparzam jajko we wrzątku.

Życzę smacznego,
Wasza M.

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 5 Ocena: 4.6]

Autor: BezPomysłu

29 listopada, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *