Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem

Mamy sezon na dynie dlatego specjalnie dla was przygotowałam dzisiaj kremową, aromatyczną i rozgrzewającą zupę dyniową z mleczkiem kokosowym i imbirem idealną na jesienne wieczory. Zupa świetnie sprawdzi się, kiedy wrócimy zmarznięci do domu. Warto jeść dynie jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera niewiele kalorii oraz wzmacnia układ odpornościowy a sezon jesienny i zimowy tuż tuż.

 

Dynia

Składniki na zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem:

  1. 500 g dyni po obraniu
  2. 500 ml bulionu
  3. 1 cebula
  4. 400 ml mleczka kokosowego
  5. 5 ziemniaków
  6. 2 marchewki
  7. ½ łyżeczki imbiru w proszku lub kawałek świeżego
  8. ½ łyżeczki słodkiej, lub pikantnej papryki w zależności czy lubimy pikantne rzeczy
  9. Pieprz i sól do smaku

Jak i z czym podawać kremową zupę dyniową?

  1. Grzanki
  2. Łyżka śmietany 18%
  3. Łyżeczka parmezanu
  4. Szczypta świeżej pietruszki

Sposób przygotowania krok po kroku zupy krem z dyni:

  1. Dynie myjemy, kroimy na pół oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy i kroimy w dużą kostkę ziemniaki i marchewkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na cztery kawałki.
  4. Do przygotowanego bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości.
    wywar na zupę krem z dyni
  5. Następnie dodajemy mleczko kokosowe.
  6. Zupę miksujemy na krem.
    zmiksowana zupa krem z dyni
  7. Dodajemy imbir, paprykę, sól oraz pieprz do smaku
  8. Przygotowujemy grzanki.
  9. Wlewamy zupę do miseczki, dodajemy łyżkę śmietany, grzanki, całość posypujemy parmezanem i świeżą pietruszką.

Życzę smacznego,

Wasza M.

 

zupa krem z dyni
Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

21 września, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *