Zaznacz stronę

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym:

Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki, jakie są jego właściwości?

Czosnek ma wspaniałe właściwości. W tym niewielkim ząbku kryją się związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi.

właściwości czosnku

Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje?

Dzisiaj przygotowałam dla was bagietkę z aromatycznym masłem czosnkowym.

Idealnie sprawdzi się do jajecznicy na śniadanie czy jako przystawka na wieczorne spotkanie. Bardzo lubię podawać ją do sałatki szopskiej, której przepis znajdziecie u mnie na blogu Bezpomyslu.pl.

Jesienna pogoda za oknem sprzyja przeziębieniom, a czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza, dlatego zachęcam do przygotowania prostej i szybkiej bagietki.

Składniki do bagietki czosnkowej:

  • 1 bagietka.
  • ½ kostki miękkiego masła.
  • 2 – 3 ząbki czosnku.
  • Świeże, lub suszone zioła.
  • Szczypta soli i pieprzu.

Jeśli chodzi o świeże, lub suszone zioła to ja użyłam suszonej mieszanki prowansalskiej, bardzo dobrze będzie komponować się ze świeżą bazylią, tymiankiem, rozmarynem, estragonem czy pietruszką.

Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym krok po kroku :

    1.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

    2. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miękkim masłem, ziołami, solą i pieprzem.

      masło czosnkowe z ziołami

    3. Bagietkę nacinamy co ok. 1,5 cm i łyżeczką wkładamy w podstałe nacięcia przygotowane wcześniej masło. Możemy opcjonalnie dodać w zagłębienia dodatkowo dodać trochę żółtego sera.

      przygotowanie bagietki z masłem czosnkowym

    4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i gotową bagietkę wkładamy do piekarnika na około 10 minut, aż się zarumieni, a masło rozpuści.

      bagietka czosnkowa

Życzę smacznego,

Wasza M.

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym oraz ziołami
Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

17 września, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Chciałabym zaprezentować wam mój  przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...