Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym:
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki, jakie są jego właściwości?
Czosnek ma wspaniałe właściwości. W tym niewielkim ząbku kryją się związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi.
Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje?
Dzisiaj przygotowałam dla was bagietkę z aromatycznym masłem czosnkowym.
Idealnie sprawdzi się do jajecznicy na śniadanie czy jako przystawka na wieczorne spotkanie. Bardzo lubię podawać ją do sałatki szopskiej, której przepis znajdziecie u mnie na blogu Bezpomyslu.pl.
Jesienna pogoda za oknem sprzyja przeziębieniom, a czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza, dlatego zachęcam do przygotowania prostej i szybkiej bagietki.
Składniki do bagietki czosnkowej:
- 1 bagietka.
- ½ kostki miękkiego masła.
- 2 – 3 ząbki czosnku.
- Świeże, lub suszone zioła.
- Szczypta soli i pieprzu.
Jeśli chodzi o świeże, lub suszone zioła to ja użyłam suszonej mieszanki prowansalskiej, bardzo dobrze będzie komponować się ze świeżą bazylią, tymiankiem, rozmarynem, estragonem czy pietruszką.
Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym krok po kroku :
-
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Czosnek wyciskamy i mieszamy z miękkim masłem, ziołami, solą i pieprzem.
- Bagietkę nacinamy co ok. 1,5 cm i łyżeczką wkładamy w podstałe nacięcia przygotowane wcześniej masło. Możemy opcjonalnie dodać w zagłębienia dodatkowo dodać trochę żółtego sera.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i gotową bagietkę wkładamy do piekarnika na około 10 minut, aż się zarumieni, a masło rozpuści.
Życzę smacznego,
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
17 września, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja

Sałatka szopska – jak zrobić letnią bułgarską sałatkę? Przepis
W jakich sytuacjach sprawdzi się Bułgarska Sałatka Szopska? Jaki ser i składniki wybrać do sałatki szopskiej? Jak ją wykonać krok po kroku.

Makaron z kurkami i kurczakiem: sos śmietanowy, przepis krok po kroku
Makaron z kurkami jest świetnym i prostym daniem. Nie wymaga dużo czasu, a smakuje po prostu obłędnie. Przepis krok po kroku >>
Najnowsze przepisy:
Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Przygotowane są w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii. Idealne na rodzinny obiad czy jako przekąska na imprezę.
Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.