Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Chciałabym zaprezentować wam mój  przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym stole. 

Składniki potrzebne do przygotowania makowca

Ciasto drożdżowe

  1.  170 g mąki pszennej + do podsypywania
  2.  60 ml mleka
  3.  50 g roztopionego i ostudzonego masła
  4.  2 żółtka
  5.  14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  6.  2 łyżki cukru
  7.  szczypta soli
  8.  0,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  9.  1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa makowa

  1.  170 g maku
  2.  60 g cukru
  3.  30g rodzynek
  4.  30g żurawiny
  5.  30 g posiekanych orzechów włoskich
  6.  3-4 łyżki miodu
  7.  aromat migdałowy do smaku
  8.  szczypta cynamonu
  9.  1 łyżeczka miękkiego masła
  10.  3 łyżki kandyzowanej skórka pomarańczowa
  11.  2 białka

Lukier:

  1.  0.5 szklanki cukru pudru
  2. 2 łyżki gorącej wody
    Lukier posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, opcjonalnie możemy lukier posypac także zmielonymi orzechami.

Sposób przygotowania makowca :

  1.  Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem, lub gorącym mlekiem. Pozostawiamy na około 30 minut, następnie odcedzamy na sitku wyłożonym ściereczką lub gazą. Jeżeli posiadamy niezmielony mak, należy go zmielić dwa razy.
  2. Jeżeli używamy świeżych drożdży, musimy przygotować zaczyn. 60 ml lekko ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 40 gramami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ilość użytych składników użytych do przygotowania zaczynu odejmujemy od ilości składników potrzebnych do przygotowania ciasta, Po 20 minutach do mąki dodajemy zaczyn, pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy miękkie masło. Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta robimy kulę, przekładamy do naczynia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Do maku dodajemy wszystkie składnik oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 25 cm, nakładamy masę, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwijamy w roladę. Gotową roladę przekładamy na papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem.
  5. Makowiec pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru.

upieczony makowiec

środek makowca

  1. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy oraz posypujemy orzechami.

makowiec z lukrem

Życzę smacznego,

Wasza M.

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 6 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

7 stycznia, 2021

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *