Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis

Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym stole.
Składniki potrzebne do przygotowania makowca
Ciasto drożdżowe
- 170 g mąki pszennej + do podsypywania
- 60 ml mleka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 żółtka
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa makowa
- 170 g maku
- 60 g cukru
- 30g rodzynek
- 30g żurawiny
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki miodu
- aromat migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 3 łyżki kandyzowanej skórka pomarańczowa
- 2 białka
Lukier:
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Lukier posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, opcjonalnie możemy lukier posypac także zmielonymi orzechami.
Sposób przygotowania makowca :
- Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem, lub gorącym mlekiem. Pozostawiamy na około 30 minut, następnie odcedzamy na sitku wyłożonym ściereczką lub gazą. Jeżeli posiadamy niezmielony mak, należy go zmielić dwa razy.
- Jeżeli używamy świeżych drożdży, musimy przygotować zaczyn. 60 ml lekko ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 40 gramami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ilość użytych składników użytych do przygotowania zaczynu odejmujemy od ilości składników potrzebnych do przygotowania ciasta, Po 20 minutach do mąki dodajemy zaczyn, pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy miękkie masło. Suche drożdże mieszamy z mąką pszenną Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta robimy kulę, przekładamy do naczynia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Do maku dodajemy wszystkie składnik oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 25 cm, nakładamy masę, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwijamy w roladę. Gotową roladę przekładamy na papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem.
- Makowiec pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru.
- Przestudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy oraz posypujemy orzechami.
Życzę smacznego,
Wasza M.

Autor: BezPomysłu
7 stycznia, 2024
Sprawdź więcej przepisów:

Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.

Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja
Najnowsze przepisy:
Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku
Zanurz się w świat luksusu dzięki dubajskiej czekoladzie z pistacjami! To niezwykłe połączenie chrupiącego ciasta kataifi, aksamitnej czekolady i kremowej pasty pistacjowej zachwyca smakiem i estetyką. Odkryj, jak przygotować ten ekskluzywny deser w swoim domu – to prostsze, niż myślisz!
Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.
Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.
MMMMMM Pyszności do kawki. Prawdziwy obłęd. Dziękuję za ten przepis!