Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC

Na jaką okazje możemy przygotować skrzydełka w panierce?
Idealnie sprawdzą się jako przekąski podczas imprezy czy obiad dla całej rodziny. Szczególnie pokochają je dzieci, przynajmniej u mnie tak było, teraz już nie chcą jeść kurczaka w innej wersji.
Składniki potrzebne do wykonania skrzydełek z piekarnika w chrupiącej panierce
- 1,5 kg kawałków kurczaka: skrzydełka, udka, bioderka
Składniki potrzebne do marynaty
- 500g jogurtu
- 150ml mleka 3,2%
- łyżki słodkiej papryki
- pieprz Cayenne wedle własnego upodobania
- 1 łyżka soli
- łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka czosnku granulowanego
Składniki potrzebne do przygotowania panierki do skrzydełek
- 200g płatków kukurydzianych
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz Cayenne według upodobania
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo do pieczenia będziemy potrzebować, olej roślinny do smarowania kurczaka po 20 minutach pieczenia.
Sposób przygotowania skrzydełek z piekarnika w panierce
- Kurczaka kroimy na pół i odcinamy końcówkę skrzydełka jak na zdjęciach.
- Końcówkę wyrzucamy, a dwa powstałe kawałki wrzucamy do miski.
- Kurczaka dokładnie myjemy.
- Przygotowujemy marynatę. Do miski odmierzamy 500 g jogurtu naturalnego.
- Kolejno do jogurtu dodajemy 150 ml mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Następnie do mleka i jogurtu dodajemy przyprawy, możemy dorzucić zaproponowane przyprawy, lub wymienić na swoje ulubione. Całość dokładnie mieszamy.
- Do gotowej marynaty dodajemy skrzydełka.
- Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą, miskę przykrywamy folią i wstawiamy na parę godzin do lodówki. Najlepiej kurczaka przygotować wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc, ale jeżeli nie mamy czasu, wystarczą jakieś 3 godzinki.
- Mięso wyjmujemy z marynaty, do innej miski, alby ociekło z nadmiaru marynaty.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Kolejno przygotowujemy panierkę. Najpierw kruszymy 200 g płatek kukurydzianych.
- Odmierzamy 200 g mąki.
- Mieszamy mąkę z płatkami kukurydzianymi.
- Do mąki i płatków dodajemy mieszankę ulubionych przypraw.
- Blachę do wykładamy papierem do pieczenia.
- Skrzydełka dokładnie panierujemy w naszej panierce i wykładamy na blachę do pieczenia.
- Za panierowane skrzydełka wkładamy do piekarnika.
- Po 20 minutach wyjmujemy skrzydełka i smarujemy olejem z obu stron.
- Pieczemy jakieś 45 minut, aż panierka będzie złota.
Z czym podawać skrzydełka w panierce?
Szydełka świetnie pasują do frytek albo pieczonych ziemniaczków. Bardzo lubię je jeść z surówką colesław. Możemy także jeść je same lub zrobić do nich prosty dip np. czosnkowy, lub pikantny na bazie keczupu, co świetnie sprawdzi się na imprezie.
Życzę smacznego,
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
26 stycznia, 2021
Sprawdź więcej przepisów:

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?

Sałatka szopska – jak zrobić letnią bułgarską sałatkę? Przepis
W jakich sytuacjach sprawdzi się Bułgarska Sałatka Szopska? Jaki ser i składniki wybrać do sałatki szopskiej? Jak ją wykonać krok po kroku.

Makaron z kurkami i kurczakiem: sos śmietanowy, przepis krok po kroku
Makaron z kurkami jest świetnym i prostym daniem. Nie wymaga dużo czasu, a smakuje po prostu obłędnie. Przepis krok po kroku >>
Najnowsze przepisy:
Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.
Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak