Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu zaledwie tyle, co ugotowanie makaronu. Dzięki szpinakowi danie jest nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe.

Szpinak – właściwości odżywcze

Najprawdopodobniej szpinak znany był już w starożytnej Persji. Jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w wartości odżywcze. W 100 g liści znajdują się tylko 23 kcal i aż 3 g białka. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminy E i C. Zawiera dużo manganu, magnezu, potasu, żelazu oraz wapnia. Witaminy z grupy B oraz potas uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów, oraz przyśpieszają metabolizm. Zawiera również minerały takie jak cynk, miedź, fosfor, selen i sód, więc jak już mogliście zauważyć, na prawdę warto uwzględnić w naszej codziennej te piękne zielone liście.

Szpinak – właściwości lecznicze

Szpinak jest źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga procesy trawienia. Bardzo dobrze obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki zielonemu barwnikowi chlorofilu niektórzy uważają, że spożywanie szpinaku ma działanie przeciwnowotworowe, spowalnia aktywność wolnych rodników oraz hamuje zmiany rakowe. Spożywanie szpinaku może również zapobiegać astmie, dzięki wysokiemu poziomowi beta- karotenu. Dzięki dużej zawartości żelaza pomaga w walce z anemią i zmniejsza ilość utraty włosów. Duża zawartość potasu obniża ciśnienie krwi, ma również działanie przecież zapalne, a za sprawą witaminy K wzmacnia strukturę kości. Jedzenie zielonych liści nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także zwiększa uczucie sytości. Łagodzi stres i niepokój oraz opóźnia proces starzenia. Bardzo dobrze chroni przed miażdżycą czy reguluję prace serca.

szpinak
 

Składniki potrzebne do makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem mascarpone :

– 500 g piersi z kurczaka (sprawdź dlaczego warto jeść mięso drobiowe),

– 200 g świeżego szpinaku,

– 250 g serka mascarpone,

– 120 g makaronu tagiatelle na porcję,

– ser grana padana  (ilość według uznania),

– odrobina mleka, alby ułatwić blendowanie szpinkau

– sól i pieprz,

– ząbek czosnku,

–  łyżka oleju rzepakowego.

 

Jak zrobić szybki zielony makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone :

  1. Wstawiamy osoloną wodę na makaron i przygotowujemy go al dente.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
    przyprawiona i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy przygotowane mięso.
    smażona pierś z kurczaka
  4. Umyty szpinak z odrobiną mleka umieszczamy w blenderze.
    świeży szpinak przed blenowaniem z mlekiem
  5. Szpinak blendujemy, najlepiej robić to stopniowo dodając szpinak, ponieważ cały może nie zmieścić się nam w blenderze.
    zblendowany szpinak
  6. Do podsmażonego kurczaka dodajemy zblendowany szpinak.
    zblendowany szpinak dodany do kurczaka
  7. Wszystko razem ze soba mieszamy.
    zblendowany szpinak z kurczakiem
  8. Kolejno wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy serek mascarpone, sól i pieprz do smaku i chwile mieszamy.
    kurczak ze szpinakiem i mascarpone
  9. Tak przygotowany sos gotujemy na patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aby sos się zagęścił.
    kurczak ze szpinakiem i serkiem mascarpone
  10. Odcedzamy makaron, polewamy sosem i dodajemy starty ser
    gotowe danie, szpinak z kurczakiem
Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 4 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

20 października, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *