Sałatka szopska – jak zrobić letnią bułgarską sałatkę? Przepis

Moja wersja letniej sałatki szopskiej krok po kroku:
W jakich sytuacjach sprawdzi się Bułgarska Sałatka Szopska?
Sałatka szopska przywołuje wspomnienia gorących wakacji spędzonych w Bułgarii. Idealnie sprawdzała się w upalne dni, jako przystawka dla gości, dodatek do obiadu czy kolacja dla całej rodziny. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to moja ulubiona letnia sałatka.
Sałatka szopska: historia, skąd pochodzi?
Sałatka szopska jest tradycyjną bułgarską przystawką, gdzie jest bardzo popularna. Może spotkać ją także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych rejonach Serbii. Nazwa potrawy pochodzi od regionu szkopskiego i często podawana jest z rakiją. Przygotowuje się ją z ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem sera owczego i oliwy, a górę sałatki zdobi oliwka.
Moja sałatka szopska jest lekko zmodyfikowana, nie dodaje do niej papryki, natomiast zawiera więcej oliwek, które niedawno pokochaliśmy i nie służą u nas tylko do ozdoby.
Sałatka szopska: jaki ser wybrać?
Ser szopski, w Polsce często dostępny jest jako „ser bałkański”, lub „bułgarski ser sałatkowy”, jeżeli akurat nie mam takiego pod ręka z powodzeniem możemy zastąpić go greckim serem feta.
Składniki na sałatkę szopską:
- 2 średnie ogórki.
- 3 pomidory malinowe.
- 1 średnia cebula.
- 150g sera bałkańskiego.
- 70 g oliwek (w moim przypadku były to oliwki nadziewane migdałami).
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Sól i pieprz.
Jak wykonać sałatkę szopską krok po kroku:
- Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dajemy na spód miski. Ogórki w Bułgarii podawane są nie obrane, więc jeśli wolimy, możemy je tylko umyć i pokroić w kostkę.
- Następnie myjemy, kroimy w kostkę pomidory i dodajemy je na ogórki.
- Umytą cebulę kroimy w piórka lub kostkę w zależności od upodobania i rozrzucamy na pomidory.
- Kolejno oliwki kroje na pół lub w paski i dodaje na cebulę.
- Warzywa posypuje ziołami i polewam oliwą
- Na koniec ścieram ser na tartce o małych oczkach, posypuje nim sałatkę i dekoruje jedną oliwką.

Autor: BezPomysłu
10 września, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?

Makaron z kurkami i kurczakiem: sos śmietanowy, przepis krok po kroku
Makaron z kurkami jest świetnym i prostym daniem. Nie wymaga dużo czasu, a smakuje po prostu obłędnie. Przepis krok po kroku >>
Najnowsze przepisy:
Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Przygotowane są w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii. Idealne na rodzinny obiad czy jako przekąska na imprezę.
Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.