Leśny mech z mascarpone – przepis na zielone ciasto ze szpinakiem

Ciasto zielony mech czy inaczej zwane też runem leśnym na pewno swoim wyglądem zaskoczy gości i rodzinę. Każdy przyzna, że jest nietypowym ciastem, wyróżniającym się zielona barwą. Dodatkowo jest proste w przygotowaniu, przyjemne w smaku, lekko słodkie i kwaskowate, dzięki dodanym owocom.

Jak i z czym podawać ciasto zielony mech ?

Ciasto możemy podawać na wiele sposobów. Możemy przygotować z niego świetny tort czy babeczki. Idealnie sprawdzi się także, podczas świat wielkanocnych. Wystarczy na górze umieścić czekoladowe jajeczka, czy króliczki. Świetnie sprawdzi się także, jako prezent dla grzybiarza, na nasz jadalny mech dajemy czekoladowe grzybki i gotowe. Możemy także, zamiast borówek i pestek granatu udekorować ciasto innymi, ulubionymi owocami np. malinami czy truskawkami.

Składniki potrzebne do przygotowania zielonego ciasta szpinakowego z owocami

– 450g opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego,

– 150g oleju,

– 210 g cukru najlepiej drobnego,

– 10 g cukru z wanilią (lub wanilinowego),

– 3 jajka,

– 300 g mąki pszennej,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu

– 200 g śmietanki 36%,

– 250g mascarpone,

– 5 łyżeczek cukru pudru,

– pól łyżeczki pasty waniliowej.

Składniki potrzebne do udekorowania ciasta

– pół szklanki pestek granatu,

– pół szklanki borówek.

Sposób przygotowania ciasta szpinakowego

  1. Mrożony szpinak rozmrażany i odciskamy na sitku z nadmiaru wody.
    rozmrożony szpinak
  2. Gotowy szpinak miksujemy na jednolity mus.
    mus ze szpinaku
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Do oddzielnej miski wbijamy trzy jajka.
    jajka
  5. Do jajek dodajemy cukier i cukier z wanilią.
    jajka z cukrem
  6. Jajka z cukrem ubijamy na jednolitą, puszysta masę.
    zmiksowane jajka z cukrem
  7. Następnie ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej.
    zblendowane jajka z cukrem
  8. Do gotowej mamy dodajemy szpinakowy mus i miksujemy ma małych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
    zblendowane jajka z cukrem i szpinak
  9. Oddzielnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
    mąka
  10. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając.
    mąka z masą szpinak, jajka, cukier
  11. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed około 45 minut.
    masa mech leśny w tortownicy
  12. Upieczone ciasto pozostawiony do wystudzenia.

Sposób przygotowania kremu

  1. Ubijamy bitą śmietanę
    śmietanka 36%
  2. Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone i ponownie ubijamy
    śmietanka 36% z mascarpone
  3. Do ubitego kremu dodajemy cukier, pastę waniliową i miksujemy jeszcze przez chwilkę.
    ubita śmietana z mascarpone i cukrem

Sposób przełożenia zielonego ciasta z serkiem mascarpone i owocami

  1. Wystudzone ciasto przekrajamy na pół.
    gotowe ciasto
  2. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek.
    ciasto leśny mech
  3. Dolną połowę ciasta kładziemy na paterze lub talerzu i wykładamy na nią krem.
    ciasto przełożone śmietaną
  4. Krem posypujemy ciastem, które wybraliśmy z górnej części upieczonego placka.
    posypane ciasto leśny mech
  5. Całość dekorujemy owocami, w moim przypadku były to pestki granatu i borówki.
    leśny mechkawałek leśny mech

Życzę smacznego,
Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 2 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

22 sierpnia, 2021

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *