Placek po węgiersku: jak zrobić ziemniaczany placek po zbójnicku z gulaszem (sosem)?

Placek po węgiersku:
Placek zbójnicki, czyli placki ziemniaczane skąpane w wieprzowym gulaszu przełamane kwaśną śmietaną
Nie wiem, czy wiecie, ale tak zwane placki po węgiersku, ciężko odnaleźć jest na Węgrzech. Węgierskim specjałem jest natomiast gulasz, który możemy spotkać wszędzie. Podobno pomysł na to danie narodził się pod koniec lat 60. Szef kuchni krakowskiej Balaton, który z pochodzenia był Węgrem, zdecydował się stworzyć potrawę, która będzie symbolem przyjaźni polsko – węgierskiej. Połączył popularny na Węgrzech gulasz z lubianymi w Polsce plackami ziemniaczanymi. Tak właśnie powstały uwielbiane przez wszystkich Polaków placki po węgiersku.
Składniki na gulasz
– 1 kg mięsa wieprzowego np. z szynki, łopatki czy karkówka.
– 2 papryki
– 2 cebule
– woda lub bulion do podlania mięsa
– kilka łyżek oleju
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżkę majeranku
– Sól, pieprz do smaku wedle uznania
– jeżeli ktoś lubi ostre dania polecam ostrą paprykę lub pieprz Cayenne
– 4 łyżki mąki
– opcjonalnie możemy także dodać pieczarki czy marchewkę
Składniki na placki ziemniaczane
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 cebula
– olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie łyżka śmietany
Jak przygotować gulasz (sos) do placków po węgierski – krok po kroku
- Zaczynamy od mięsa. Kroimy na około 2 cm kawałki i obtaczamy mięso w mące.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso, aż się zarumieni.
- W garnku zagotowujemy wodę lub bulion. Do gotującej się wody lub bulionu wrzucamy mięso.
- Na patelni po mięsie, smażymy pokrojoną w kostce cebulę i pieczarki. Podsmażone produkty wrzucamy do garnka.
- Dodajemy czosnek, paprykę, majeranek, sól i pieprz, oraz dla chętnych ostrą paprykę.
- Paprykę kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy około godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. Między czasie przygotowujemy placki ziemniaczane.
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?
- Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą.
- Ostawiamy na 5 minut po czym odlewamy nadmiar wody.
- Dodajemy mąkę, jajko i śmietanę, oraz doprawimy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy wedle uznania, małe placuszki lub jeden duży placek do zarumienienia.
Osobiście wybrałam opcje z małymi plackami, ponieważ robią się dużo szybciej.
Jak ułożyć placki po węgiersku na talerzu i z czym je podawać?
Placki układamy na talerzu, polewamy obficie gotowym gulaszem i na wierzch kładziemy kolejną porcję placków. Wszystko dekorujemy solidną porcją kwaśniej śmietany. Placek podaje z ogórkami kiszonymi, które moim zdaniem idealnie pasują do tego dania.
Życzę smacznego !
Wasza M.
Autor: BezPomysłu
26 sierpnia, 2020
Sprawdź więcej przepisów:

Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?

Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest przepysznym, pożywnym i szybkim daniem. Przepis nie potrzebuje wielu składników, smakuje pysznie >>

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym oraz imbirem
Dlaczego warto przygotować zupę dyniową? Jakie są składniki oraz jak przygotować i z czym podawać kremową zupę dyniową? Instrukcja

Bagietka z aromantycznym masłem czosnkowym i ziołami, przepis krok po kroku
Dlaczego warto dodać czosnek do bagietki? Bagietka czosnkowa: z czym ją jeść, do czego pasuje? Jak wykonać bagietkę z masłem czosnkowym?

Sałatka szopska – jak zrobić letnią bułgarską sałatkę? Przepis
W jakich sytuacjach sprawdzi się Bułgarska Sałatka Szopska? Jaki ser i składniki wybrać do sałatki szopskiej? Jak ją wykonać krok po kroku.
Najnowsze przepisy:
Skrzydełka z piekarnika w chrupiącej panierce jak z KFC
Przepyszne skrzydełka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Przygotowane są w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii. Idealne na rodzinny obiad czy jako przekąska na imprezę.
Makowiec klasyczny, zawijany – sprawdzony przepis
Chciałabym zaprezentować wam mój przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest pyszne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia. Możemy przygotować je z zaczynu, jak i z suszonych drożdży. Idealnie prezentuje się na Świątecznym...
Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.