Placek po węgiersku: jak zrobić ziemniaczany placek po zbójnicku z gulaszem (sosem)?

Placek po węgiersku:

Placek zbójnicki, czyli placki ziemniaczane skąpane w wieprzowym gulaszu przełamane kwaśną śmietaną

Nie wiem, czy wiecie, ale tak zwane placki po węgiersku, ciężko odnaleźć jest na Węgrzech. Węgierskim specjałem jest natomiast gulasz, który możemy spotkać wszędzie. Podobno pomysł na to danie narodził się pod koniec lat 60. Szef kuchni krakowskiej Balaton, który z pochodzenia był Węgrem, zdecydował się stworzyć potrawę, która będzie symbolem przyjaźni polsko – węgierskiej. Połączył popularny na Węgrzech gulasz z lubianymi w Polsce plackami ziemniaczanymi. Tak właśnie powstały uwielbiane przez wszystkich Polaków placki po węgiersku.

Składniki na gulasz

– 1 kg mięsa wieprzowego np. z szynki, łopatki czy karkówka.
– 2 papryki
– 2 cebule
– woda lub bulion do podlania mięsa
– kilka łyżek oleju
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżkę majeranku
– Sól, pieprz do smaku wedle uznania
– jeżeli ktoś lubi ostre dania polecam ostrą paprykę lub pieprz Cayenne
– 4 łyżki mąki
– opcjonalnie możemy także dodać pieczarki czy marchewkę

Składniki na placki ziemniaczane

– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 cebula
– olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie łyżka śmietany

Jak przygotować gulasz (sos) do placków po węgierski – krok po kroku

  1. Zaczynamy od mięsa. Kroimy na około 2 cm kawałki i obtaczamy mięso w mące.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso, aż się zarumieni.
  3. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion. Do gotującej się wody lub bulionu wrzucamy mięso.
  4. Na patelni po mięsie, smażymy pokrojoną w kostce cebulę i pieczarki. Podsmażone produkty wrzucamy do garnka.
  5. Dodajemy czosnek, paprykę, majeranek, sól i pieprz, oraz dla chętnych ostrą paprykę.
  6. Paprykę kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy około godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. Między czasie przygotowujemy placki ziemniaczane.

Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą.
  2. Ostawiamy na 5 minut po czym odlewamy nadmiar wody.
  3. Dodajemy mąkę, jajko i śmietanę, oraz doprawimy solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy wedle uznania, małe placuszki lub jeden duży placek do zarumienienia.

Osobiście wybrałam opcje z małymi plackami, ponieważ robią się dużo szybciej.

Jak ułożyć placki po węgiersku na talerzu i z czym je podawać?

Placki układamy na talerzu, polewamy obficie gotowym gulaszem i na wierzch kładziemy kolejną porcję placków. Wszystko dekorujemy solidną porcją kwaśniej śmietany. Placek podaje z ogórkami kiszonymi, które moim zdaniem idealnie pasują do tego dania.

Życzę smacznego !

Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

26 sierpnia, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Najnowsze przepisy:

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *