Parówki w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym

Parówki w cieście francuski są bardzo prostym i szybkim daniem do przygotowania. Ciepłe idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolacje, a zimne z powodzeniem można spakować w pojemnik i zabrać w podróż lub na piknik. Parówki możemy podać, także w trakcie przyjęć, gdy nie mamy dużo czasu, a musimy przyrządzić na szybko jakieś przekąski. Do parówek przyrządzam sos czosnkowy i pomidorowy, gotowe kąski maczam bezpośrednio w sosach, smakują obłędnie.

Jak zawijać parówki w ciasto francuskie?

Najpierw ciasto francuskie smarujemy sosem pomidorowym. Następnie parówkę owijamy serem i kładziemy na przygotowane wcześniej ciasto. Ciasto może całkowicie zakrywać końce parówek, ale nie musi. Możemy też zostawić niezawinięte końce. Wybrałam ser mierzwiony, ponieważ jest cienki i się nie kruszy podczas zawijania. Zawinięte parówki możemy posypać także sezamem lub ulubionymi ziołami.

Składniki potrzebne do przygotowania parówek w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym

Przygotowałam dwie wersje parówek w cieście z serem i z serem i boczkiem.

– 5 parówek najlepiej z szynki,

– 2,5 plastra surowego wędzonego boczku,

– 10 plasterków mierzwionego sera gouda,

– ciasto francuskie XXL.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego

– 100 g koncentratu pomidorowego,

– dowolne, ulubione przyprawy (osobiście dodałam łyżeczkę czosnku granulowanego, łyżeczkę bazyli, szczyptę pieprzu i soli),

Sposób przygotowania parówek w cieście francuskim z dodatkami

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Przygotowujemy sos pomidorowy. Do 100 g koncentrotu pomidorowego dodajemy przyprawy i dokłądnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać troszkę oliwy z oliwek.
    koncentrat z przyprawami
  3.  Przygotowujemy boczek, ser i parówki. Parówki i poczek przekrajamy na pół, jeżeli mamy duże kawałki sera żółtego także go przekrajamy. Kroimy ciasto francuskie tak, aby zakrywało całkowicie parówkę.
    ciasto francuskie
  4. Na kawałek cista nakładamy trochę sosu pomidorowego i rozsmarowujemy go na środku
    ciasto francuskie posmarowane koncentratem
  5. Połówkę parówki owijamy boczkiem i serem, lub samym serem.
    parówka owinięta boczkiem
  6. Owiniętą parówkę boczkiem i serem kładziemy na ciasto francuskie i zawijamy.
    parówka zawinięta w ser
  7. Ciasto lekko nacinamy ostrym nożem, dodatkowo możemy posmarować rozbełtanym jajkiem.
  8. Gotowe parówki w cieście układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę z parówkami umieszczamy na sodkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
    gotowe parówki w cieście do pieczenia

    Ile piec parówki w cieście francuskim?

  9. Paróweczki w cieście francuskiem pieczemy przez około 15 – 20 minut, do zarumienienia. Upieczone parówki w cieście francuskim możemy jeść od razu jeszcze gorące lub całkiem ziemne.
    Gotowe parówki w cieście

    Z czym podawać parówki w cieście francuskim?

    Parówki w cieście francuskim najczęściej podaję z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

    Przygotowane parówki w cieście

    Życzę smacznego,
    Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 3 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

6 czerwca, 2021

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *