Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką:

Składniki na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Należy pamiętać o tym, że aby ciasto się udało, składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowe.

– 330 g jogurtu greckiego,

– 320 g mąki,

– 180 g najlepiej drobno zmielonego cukru

– 3 jajka,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 110 g oleju,

– jedna łyżka soku z cytryny,

– około 350 g truskawek.

Składniki na kruszonkę:

– 4 łyżki cukru pudru

– 100 g mąki pszennej

– 70 g masła

Składniki na lukier:

– 60 g cukru pudru,

– 1,5 łyżki soku z cytryny.

Jak przygotować szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką? Przepis z instrukcją krok po kroku

  1. Wszystkie składniki najeży wyjąć wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
  2. Najpierw przygotowywać będziemy kruszonkę. Na stolnicy lub w misce musimy połączyć rozcierając palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem, które dla ułatwienia możemy pokroić. Kiedy wszystkie składniki dobrze ze sobą połączymy, kruszonkę należy umieścić w zamrażalniku.
  3. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  4. Jajka z cukrem ubijamy przez parę minut, na gładką jednolitą masę, następnie dodajemy resztę składników i krótko miksujemy lub mieszamy drewnianą łyżką.
  5. Masę przelewamy do tortownicy, moja miała 24 cm.
  6. Truskawki układami obok siebie, jedne przy drugich, posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonka i wstawiamy do piekarnika na około 50 min
  7. Po upieczeniu przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy ciasto.

Życzę smacznego,

Wasza M.

ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 4 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

16 czerwca, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *