Parówki w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym

- Jak zawijać parówki w ciasto francuskie?
- Składniki potrzebne do przygotowania parówek w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym
- Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego
- Sposób przygotowania parówek w cieście francuskim z dodatkami
- Ile piec parówki w cieście francuskim?
- Z czym podawać parówki w cieście francuskim?
Parówki w cieście francuski są bardzo prostym i szybkim daniem do przygotowania. Ciepłe idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolacje, a zimne z powodzeniem można spakować w pojemnik i zabrać w podróż lub na piknik. Parówki możemy podać, także w trakcie przyjęć, gdy nie mamy dużo czasu, a musimy przyrządzić na szybko jakieś przekąski. Do parówek przyrządzam sos czosnkowy i pomidorowy, gotowe kąski maczam bezpośrednio w sosach, smakują obłędnie.
Jak zawijać parówki w ciasto francuskie?
Najpierw ciasto francuskie smarujemy sosem pomidorowym. Następnie parówkę owijamy serem i kładziemy na przygotowane wcześniej ciasto. Ciasto może całkowicie zakrywać końce parówek, ale nie musi. Możemy też zostawić niezawinięte końce. Wybrałam ser mierzwiony, ponieważ jest cienki i się nie kruszy podczas zawijania. Zawinięte parówki możemy posypać także sezamem lub ulubionymi ziołami.
Składniki potrzebne do przygotowania parówek w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym
Przygotowałam dwie wersje parówek w cieście z serem i z serem i boczkiem.
– 5 parówek najlepiej z szynki,
– 2,5 plastra surowego wędzonego boczku,
– 10 plasterków mierzwionego sera gouda,
– ciasto francuskie XXL.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego
– 100 g koncentratu pomidorowego,
– dowolne, ulubione przyprawy (osobiście dodałam łyżeczkę czosnku granulowanego, łyżeczkę bazyli, szczyptę pieprzu i soli),
Sposób przygotowania parówek w cieście francuskim z dodatkami
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy sos pomidorowy. Do 100 g koncentrotu pomidorowego dodajemy przyprawy i dokłądnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać troszkę oliwy z oliwek.
- Przygotowujemy boczek, ser i parówki. Parówki i poczek przekrajamy na pół, jeżeli mamy duże kawałki sera żółtego także go przekrajamy. Kroimy ciasto francuskie tak, aby zakrywało całkowicie parówkę.
- Na kawałek cista nakładamy trochę sosu pomidorowego i rozsmarowujemy go na środku
- Połówkę parówki owijamy boczkiem i serem, lub samym serem.
- Owiniętą parówkę boczkiem i serem kładziemy na ciasto francuskie i zawijamy.
- Ciasto lekko nacinamy ostrym nożem, dodatkowo możemy posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Gotowe parówki w cieście układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę z parówkami umieszczamy na sodkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ile piec parówki w cieście francuskim?
Paróweczki w cieście francuskiem pieczemy przez około 15 – 20 minut, do zarumienienia. Upieczone parówki w cieście francuskim możemy jeść od razu jeszcze gorące lub całkiem ziemne.
Z czym podawać parówki w cieście francuskim?
Parówki w cieście francuskim najczęściej podaję z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Życzę smacznego,
Wasza M.

Autor: BezPomysłu
6 czerwca, 2024
Sprawdź więcej przepisów:

Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda
Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.

Zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego
Keto zapiekanka z białej kapusty, mięsa mielonego i pieczarek. Świetna alternatywa dla szybkich pieczonych gołąbków bez zawijania w pysznym sosie śmietanowym.

Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis
Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.

Idealne puree ziemniaczane – kremowe i maślane – prosty przepis
Puree jest idealnym dodatkiem do mięs, grillowanego sera, warzyw czy ryb. Moje dzieci je uwielbiają i w takim wydaniu najchętniej jedzą ziemniaki. Puree ma przyjemna gładką konsystencję i wspaniały mleczno – maślany smak

Domowe pierniczki, mięciutkie i puszyste – idealne na święta
Jak zrobić pierniczki? Sposób wykonania domowych pierniczków. Rodzaje lukru – Jaki lukier do pierniczków? Jak przechowywać pierniczki?

Domowa tortilla pszenna: jak zrobić placki tortilli? Przepis idealny
Prosty przepis na domową tortillę pszenną do samodzielnego wykonania w domu. Jakich składników potrzebujemy? Prosty sposób na tortille.

Babeczki jogurtowe z owocami i białą czekoladą
Muffinki jogurtowe z borówkami i czekoladą są szybkie i proste w przygotowaniu. Muffiny są bardzo wilgotne i lekko kwaśne dzięki owocom.

Najsmaczniejsze mini pączki serowe: proste i szybkie w przygotowaniu
Sposób wykonania mini pączków z twarogu w parę minut. Propozycja podania pączków twarogowych. Składniki na mini pączki z białego sera.

Sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa – idealna na każdą imprezę i na co dzień
Gdzie sprawdzi się sałatka z selera, kukurydzy, szynki i ananasa? Sposób wykonania sałatki z selera konserwowego, szynki, kukurydzy i ananasa.

Najlepsze ciasto na pizzę – prosty i sprawdzany przepis na idealne ciasto!
Mąka do pizzy, jaka najlepsza? Typu 00, 450, 550 czy bezglutenowa? Składniki na najlepsze ciasto na pizzę. Jak zrobić ciasto na pizzę?
Najnowsze przepisy:
Tania frytkownica Hoffen z Biedronki czy BRAUN MultiFry 5 HF5073?
Szukasz frytkownicy beztłuszczowej, ale nie wiesz, którą wybrać? W tym artykule porównam dwa urządzenia, które zyskują coraz większą popularność – BRAUN MultiFry 5 HF5073 oraz Hoffen Frytkownicę Beztłuszczową 1500 W 5 L. Choć oba oferują...
Domowe lody jak z TikToka? Sprawdziłam, czy NINJA Creami to sprzęt wart swojej ceny
Sprawdź moją szczerą recenzję maszynki do lodów NINJA Creami NC300EU. Niestety, urządzenie uległo awarii. Dowiedz się, co się zepsuło i czy warto kupić NINJA Creami!
Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku
Zanurz się w świat luksusu dzięki dubajskiej czekoladzie z pistacjami! To niezwykłe połączenie chrupiącego ciasta kataifi, aksamitnej czekolady i kremowej pasty pistacjowej zachwyca smakiem i estetyką. Odkryj, jak przygotować ten ekskluzywny deser w swoim domu – to prostsze, niż myślisz!