Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?

Zapraszam po prosty przepis na domowe pesto z bazyli. Sos jest aromatyczny i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie. Zielone pesto jest idealnym pomysłem na pyszny obiad.

Składniki potrzebne do przygotowania bazyliowego pesto (4 porcje)

– 1 doniczka bazylii

– 40 g orzechów brazylijskich

– 50 g sera twardego (grana padano, parmezan)

– 80 ml oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– pół łyżeczki soli

– szczypta pieprzu

– jedna łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania pesto

  1. Bazylie myjemy i osuszamy
    umyta bazylia na zielone pesto
  2. Przygotowujemy pozostałe składniki
    składniki na pesto
  3. Do blendera wrzucamy bazylię, orzechy, ser, czosnek, sól, pieprz i polewamy całość sokiem z cytryny i oliwą.
    bazylia, orzechy, oliwa, ser do przygotowania pesto
  4. Wszystko razem blend ujemy, jeżeli sos jest za rzadki dodajemy trochę oliwy, jeżeli za rzadki bazylię lub parmezan.
    gotowe zielone pesto

 

Z czym jeść zielone pesto, do czego pasuje najlepiej?

Zielone pesto z bazylii idealnie pasuje do makaronu z kurczakiem lub tuńczykiem. Moim faworytem jest pesto z tuńczykiem i makaronem posypane parmezanem, palce lizać. Gotowy sos możemy przechowywać w lodówce i dodawać do innych potraw. Zielone pesto wykorzystywane jest, jako pasta do pieczywa czy dodatek do zup. Możemy dodać je także do pizzy, czy sałatki, a nawet ugotowanych młodych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięsa. Jak widzicie ma wiele zastosowań, dlatego zapraszam do przygotowania domowego pesto.

Życzę smacznego,
Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 8 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

6 kwietnia, 2021

Sprawdź więcej przepisów:

Szybki krem z pieczonych pomidorów i papryki

Szybki krem z pieczonych pomidorów i papryki

Odkryj kulinarne uniesienia z niebiańską zupą krem z pieczonych pomidorów i papryki! Smak, który zapada w pamięć, zaprasza na wyjątkową podróż po intensywnych aromatach. Gotowi na to smakowe odkrycie? Wskakujcie do kuchni, czas zasmakować prawdziwe kulinarne niebo!

Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Najnowsze przepisy:

Braun QuickStyle 7: opinia i test parownicy do ubrań

Braun QuickStyle 7: opinia i test parownicy do ubrań

Szukasz sposobu na szybkie i bezproblemowe prasowanie? Sprawdź moją recenzję parownicy Braun QuickStyle 7, która dzięki nowoczesnym technologiom i mocy pary pozwala w kilka minut pozbyć się zagnieceń i odświeżyć ubrania. Idealna do codziennego użytku – przekonaj się, jak ułatwia życie!

Keto Naleśniki – Pyszna Alternatywa, która Zaskoczy Twoje Podniebienie!

Keto Naleśniki – Pyszna Alternatywa, która Zaskoczy Twoje Podniebienie!

Szukasz pysznej i niskowęglowodanowej alternatywy dla tradycyjnych naleśników? Wypróbuj mój przepis na keto naleśniki – są delikatne, sycące i idealne na diecie ketogenicznej! Możesz je podawać na słodko, wytrawnie, a nawet zamienić w keto makaron. Zajrzyj po przepis i odkryj, jak prosto można przygotować to wyjątkowe danie.

KETO Ciasto Czekoladowe: Idealne na Każdą Okazję

KETO Ciasto Czekoladowe: Idealne na Każdą Okazję

Jeśli szukasz przepisu na deser, który jest jednocześnie zdrowy i pyszny, to KETO ciasto czekoladowe będzie strzałem w dziesiątkę! To idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkościami, nie łamiąc zasad diety ketogenicznej. Z intensywną nutą gorzkiej czekolady, chrupiącymi orzechami i delikatną konsystencją, to ciasto stanie się Twoim ulubionym deserem na każdą okazję. Przekonaj się, że słodycze mogą być zarówno smaczne, jak i zdrowe! Sprawdź przepis i poczuj magię KETO czekolady.

3 komentarze

  1. Słodko Słodka

    Takie domowe pesto jest super, nie rozumiem osób, które kupują gotowce.

    Odpowiedz
  2. Patrycja Reszko

    Uwielbiam pesto, ale częściej robię z rukoli 🙂

    Odpowiedz
  3. Iza

    Uwielbiam pesto! Dodaję do makaronów, tostów czy sałatek 😉 Robiłam chyba już wszystkie warianty 😀 A odkąd mam blender kielichowy ariete to o wiele szybciej mi to wszystko idzie

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *