Pesto z bazylii: jak zrobić domowe pesto z bazylii?

Zapraszam po prosty przepis na domowe pesto z bazyli. Sos jest aromatyczny i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie. Zielone pesto jest idealnym pomysłem na pyszny obiad.

Składniki potrzebne do przygotowania bazyliowego pesto (4 porcje)

– 1 doniczka bazylii

– 40 g orzechów brazylijskich

– 50 g sera twardego (grana padano, parmezan)

– 80 ml oliwy z oliwek

– 2 ząbki czosnku

– pół łyżeczki soli

– szczypta pieprzu

– jedna łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania pesto

  1. Bazylie myjemy i osuszamy
    umyta bazylia na zielone pesto
  2. Przygotowujemy pozostałe składniki
    składniki na pesto
  3. Do blendera wrzucamy bazylię, orzechy, ser, czosnek, sól, pieprz i polewamy całość sokiem z cytryny i oliwą.
    bazylia, orzechy, oliwa, ser do przygotowania pesto
  4. Wszystko razem blend ujemy, jeżeli sos jest za rzadki dodajemy trochę oliwy, jeżeli za rzadki bazylię lub parmezan.
    gotowe zielone pesto

 

Z czym jeść zielone pesto, do czego pasuje najlepiej?

Zielone pesto z bazylii idealnie pasuje do makaronu z kurczakiem lub tuńczykiem. Moim faworytem jest pesto z tuńczykiem i makaronem posypane parmezanem, palce lizać. Gotowy sos możemy przechowywać w lodówce i dodawać do innych potraw. Zielone pesto wykorzystywane jest, jako pasta do pieczywa czy dodatek do zup. Możemy dodać je także do pizzy, czy sałatki, a nawet ugotowanych młodych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięsa. Jak widzicie ma wiele zastosowań, dlatego zapraszam do przygotowania domowego pesto.

Życzę smacznego,
Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 8 Ocena: 5]

Autor: BezPomysłu

6 kwietnia, 2024

Sprawdź więcej przepisów:

Najnowsze przepisy:

Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku

Dubajska Czekolada z Pistacjami – Przepis na Luksusowy Deser Krok po Kroku

Zanurz się w świat luksusu dzięki dubajskiej czekoladzie z pistacjami! To niezwykłe połączenie chrupiącego ciasta kataifi, aksamitnej czekolady i kremowej pasty pistacjowej zachwyca smakiem i estetyką. Odkryj, jak przygotować ten ekskluzywny deser w swoim domu – to prostsze, niż myślisz!

3 komentarze

  1. Słodko Słodka

    Takie domowe pesto jest super, nie rozumiem osób, które kupują gotowce.

    Odpowiedz
  2. Patrycja Reszko

    Uwielbiam pesto, ale częściej robię z rukoli 🙂

    Odpowiedz
  3. Iza

    Uwielbiam pesto! Dodaję do makaronów, tostów czy sałatek 😉 Robiłam chyba już wszystkie warianty 😀 A odkąd mam blender kielichowy ariete to o wiele szybciej mi to wszystko idzie

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *