X

Biszkopt rzucany z 3 jaj, który zawsze wychodzi, idealny do tortu – przepis

Biszkopt który zawsze się udaje i nie opada. Nie zawiera proszku do pieczenia. Wypróbuj mój przepis na idealny biszkopt rzucany do ciast i tortów.

Biszkopt z 3 jaj idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 16 cm. Mój biszkopt urozmaiciłam o cukier z wanilią i kolorową posypkę, ale jeżeli pominiecie te składniki, otrzymacie perfekcyjny zwykły biszkopt. Z ciasta otrzymałam 4 blaty, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do przełożenia 3 kremami.

Torty jakie wykonałam z wykorzystaniem biszkoptu z podanego przepisu :

 

Składniki potrzebne do wykonania biszkoptu

  1. 3 jajka klasy L,
  2. 100 g cukru,
  3. 80 g mąki tortowej typ 450,
  4. 30 g mąki ziemniaczanej,
  5. szczypta soli,
  6. opcjonalnie: 5 g cukru z prawdziwą wanilią,
  7. opcjonalnie: 15 g kolorowej posypki.

Przybory potrzebna do wykonania biszkoptu

  1. Mikser,
  2. Tortownica o średnicy 16 cm,
  3. Papier do pieczenia
  4. Piekarnik rozgrzany dp 175 stopni
  5. Patyczek do sprawdzenia czy biszkopt jest gotowy

Wykonanie biszkoptu krok po kroku

  1. Biszkopt nadaje się idealnie do tortownicy o wymiarach 16 cm,
  2. Przygotowujemy wszystkie składniki,
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni,
  4. Oddzielamy białka od jajek, ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową,
  5. Do białek dodalejmy sól,
  6. Białka z solą ubijamy, aż otrzymamy sztywną pianę,
  7. Kolejno wsypujemy po łyżce cukier (opcjonalnie z cukrem z wanilią) i ubijamy,
  8. Do ubitych białek z cukrem dodajemy pojedynczo żółtko i miksujemy na najmniejszych obrotach, do połączenia żółtek z białkiem,
  9. Następnie przesiewamy mąkę porcjami i mieszamy ręcznie trzepaczką, powolnymi delikatnymi ruchami w jednym kierunku (z ostatnią porcją przesianej mąki opcjonalnie dodajemy kolorowej posypki)
  10. Gotową masę przekładamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
  11. Pieczemy około 35 – 40 minut, po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie trzymamy kolejne 5 minut.
  12. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy na blat z niewielkiej wysokości oraz przykrywamy ściereczką do czasu wstydzenia,
  13. Gdy biszkopt dobrze wystygnie, możemy go pokroić, robiąc go w tortownicy o wymiarach 16 cm, uzyskałam 4 blaty biszkoptu.
    Życzę smacznego,
    Wasza M.

 

Czy podobał Ci się artykuł lub smakował przepis?
[Głosów: 16 Ocena: 4.3]

Autor: BezPomysłu

18 grudnia, 2020

Sprawdź więcej przepisów:

Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.

Kurczak po amerykańsku w sosie keczupowym

Podudzia w takim wydaniu uwielbiany jest przez całą rodzinę, w końcu co może być lepszego od kurczaka w sosie keczupowym. Przepis jest bardzo łatwy, a smak kurczaka powala na kolana. Szybko przygotujemy coś posmakuje każdemu i nie raz na...

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy? Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis >>

Najnowsze przepisy:

Domowe nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Domowe naggetsy jak z mcdonalda to doskonała alternatywa dla fast fooda. Nie należy przesadzać z fast foodem, a jeżeli mamy na niego ochotę to najlepiej zrobić go samemu.

Braun Carestyle 1: opinia i test żelazka z generatorem pary

Kiedy jesteśmy w biegu i nie mamy wiele czasu na to, by zająć się prasowaniem, każda okazja do zaoszczędzenia cennych minut jest mile widziana. To właśnie w takich sytuacjach może okazać się niezastąpione nowe żelazko parowe CareStyle 1 od...

Szybki krem z pieczonych pomidorów i papryki

Odkryj kulinarne uniesienia z niebiańską zupą krem z pieczonych pomidorów i papryki! Smak, który zapada w pamięć, zaprasza na wyjątkową podróż po intensywnych aromatach. Gotowi na to smakowe odkrycie? Wskakujcie do kuchni, czas zasmakować prawdziwe kulinarne niebo!

View Comments (3)